Náhle zemřel barytonista Dalibor Tolaš

19. dubna 2024 zemřel ve věku 63 let barytonista Dalibor Tolaš, dlouholetý sólista Divadla J. K. Tyla v Plzni. Několik dní před smrtí byl ze zdravotních důvodů hospitalizován. Uctění jeho památky proběhne v pátek 3. května 2024 od 13:30 hodin ve Foyer Vendelína Budila ve Velkém divadle. Divadlo bude otevřeno od 13:00 hodin, kapacita prostor je omezená.
Dalibor Tolaš (zdroj Divadlo J. K. Tyla Plzeň)
Dalibor Tolaš (zdroj Divadlo J. K. Tyla Plzeň)

Byl synem operního sólisty Miloslava Tolaše. Narodil se 19. července 1960 v Ostravě. Zpěv studoval soukromě mimo jiné u Marie Paříkové či Ivana Kusnjera. Své první sólové angažmá získal v operním souboru v Ústí nad Labem. Do plzeňské opery přišel jako sólista v roce 1990. Za 33 let angažmá v Plzni zazpíval řadu významných barytonových rolí operního repertoáru, působil i v operetě a muzikálu. Mezi operní role patřil Figaro a Bartollo v Lazebníku sevilském, baron Scarpia v Tosce, král Vladislav v Daliborovi, Krušina v Prodané nevěstě, konšel Malina v Tajemství, Rigoletto ve stejnojmenné opeře, Bohuš z Harasova a Adolf v Jakobínovi, Don Giovanni, Tomeš v Hubičce, Sharpless v Madama Butterfly, hrabě Luna v Trubadúrovi, Vok Vítkovic v Čertově stěně, Escamillo a Morales v Carmen, Marcel a Schaunard v Bohémě a mnoho dalších. Z operet a muzikálů ztvárnil například role Dr. Falkeho v Netopýrovi, Zarembu v Polské krvi, Freda Grahama v Kiss Me Kate, Otta ve Ferdinandovi, Jupitera v Orfeovi v podsvětí, Obolského v Ohňostroji, Populesca v Hraběnce Marice či Zorbu v Řeku Zorbovi.

Byl držitelem řady ocenění: Ceny Českého literárního fondu, Ceny Svazu českých dramatických umělců, laureátem soutěže Mozartova Praha. Dvakrát byl nominován na Cenu Thálie, v roce 1993 za roli Kašpara v Čarostřelci a v roce 2004 za roli Bludného Holanďana. V rámci svých koncertních vystoupení zpíval mimo jiné v roce 1995 v Londýně pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


3.5 2 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments