Týden s hudbou. Koncerty, opery, kino, stream, TV

V Týdnu s hudbou vám nabízíme přehled nejzajímavějších hudebních akcí z vašeho okolí doplněný o zajímavé TV a kino přenosy a záznamy jak z České republiky, tak ze zahraničí.
Témata:Adam Plachetka Adam Znamirovský Alexandra Dovganová Brno vocal quartet Česká filharmonie Český spolek pro komorní hudbu Charles Olivieri-Munroe Chuhei Iwasaki Clarinet Factory Concerto Aventino ČT art Czech Brass Czech Ensemble Baroque Daniel Kfelíř Daniel Šváb Divadlo F. X. Šaldy Liberec Diversa Quartet Eduard Tomaštík Elbphilharmonie Hamburg Ensemble Versus Filharmonie Brno Filharmonie Hradec Králové Franko Klisovic Garsington Opera Hudební fakulta Janáčkovy akademie múzických umění Igor Františák Ivo Kahánek Jakub Kydlíček Janáčkova filharmonie Ostrava Jeremias Pestalozzi Jiří Miroslav Procházka Julia Fischer Komorní filharmonie Pardubice Komorní orchestr České filharmonie Lenka Cafourková Ďuricová Leonard Slatkin Linda Coganová Marek Kozák Marie Fajtová Markéta Cukrová Martin Bašista Martin Hybler Martin Pavlík Matejča Daniel Maxim Averkiev Michal Kaňka Musica Florea Nikola Uramová Norbert Baxa OctOpus Vocalis Brno Olga Kern Ondřej Holub Orchestr akademie komorní hudby Pardubické hudební jaro Patrik Červák Petr Nouzovský Petr Vronský Petra Matějovská Philipp Scheucher Plzeňská filharmonie Prague Philharmonia Pražský filharmonický sbor Richard Samek Robert Israel Roman Válek Royal Opera House Rudy Linka Semjon Byčkov Severočeská filharmonie Teplice Slezské divadlo Opava Slovenská filharmónia Societas Incognitorum Štátna filharmónia Košice Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK Takeshi Moriuchi Tomáš Jamník TV Noe TV Noe+ Václav Luks Valentina Shuklina Vendula Holičková Zuzana Jeřábková

Praha

Clarinet Factory (foto Martin Straka)
Clarinet Factory (foto Martin Straka)

V pondělí 22. dubna v 19:30 hodin pořádá v Rudolfinu v Dvořákově síni Český spolek pro komorní hudbu koncert Komorního orchestru České filharmonie s uměleckou vedoucí a houslistkou Julií Fischer a houslistou Jeremiasem Pestalozzim. Uslyšíte Koncert pro dvoje housle a orchestr d moll, BWV 1043 Johanna Sebastiana Bacha, Koncert pro housle a orchestr č. 5 A dur, K 219 Wolfganga Amadea Mozarta a Serenádu Es dur pro smyčcový orchestr, op. 6 Josefa Suka.

Ve Studiu S1 Českého rozhlasu se v pondělí 22. dubna v 19:30 hodin uskuteční koncert souboru Clarinet Factory. Na koncertě zahrají své vlastní skladby a skladby Vojtěcha Nýdla a Ivana Gutieréze.

V pondělí 22. dubna v 19:30 hodin můžete v Barokním refektáři Profesního domu navštívit koncert souboru Czech Brass, který zahraje skladby Claudia Monteverdiho, Marca Antona Charpentiera, Pavla Josefa Vejvanovského, Johanna Heinricha Schmelzera, Samuela Capricornuse, Samuela Scheidta, Johanna Sebastiana Bacha, Lukáše Matouška, Juraje Filase, Kateřiny Horké, Jiřího Gemrota a Jana Valty.

V úterý 23. dubna v 19:30 hodin vystoupí v kostele sv. Šimona a Judy violoncellista Tomáš Jamník společně s Orchestrem akademie komorní hudby pod vedením Václava Lukse. Zazní Orchestrální suita C dur BWV 1066 Johanna Sebastiana Bacha, Koncert pro violoncello a orchestr C dur Josefa Myslivečka, Adagio a fuga d moll F 65 Wilhelma Friedemanna Bacha a Symfonie č. 29 A dur K 201 Wolfganga Amadea Mozarta.

V rámci cyklu soudobé hudby Prague Philharmonia můžete v úterý 23. dubna v 19:00 hodin ve Studiu Švandova divadla na Smíchově navštívit program zaměřený na dílo a osobnost Martina Hyblera. Z jeho skladeb uslyšíte Lonely Self pro sólové housle, op. 41 (2018), Iásón a Médeia mýtus pro hoboj a harfu, op. 50 (2021), Propojovačka pro klavírní trio, op. 37 (2014), Zemská přitažlivost pro sólový klarinet (2002), DaDaDa DiDiDi Dialog DüDüDü dialog pro dvě smyčcová tria, op. 53 (2022), Baroque unlimited pro hoboj a jazz trio (2021) a Gentlemen’s return pro hoboj a jazz trio (2022).

Ve středu 24. dubna, ve čtvrtek 25. dubna a v pátek 26. dubna vždy v 19:30 hodin vystoupí v Dvořákově síni Rudolfina Česká filharmonie pod taktovkou Semjona Byčkova v provedení Symfonie č. 7 C Dur, op. 60 Leningradská Dmitrije Šostakoviče.

Olga Kern (zdroj Janáčkova filharmonie Ostrava)
Olga Kern (zdroj Janáčkova filharmonie Ostrava)

Ve středu 24. dubna ve čtvrtek 25. dubna vždy v 19:30 hodin můžete ve Smetanově síni Obecního domu navštívit koncert Symfonického orchestru hl. m. Prahy FOK pod vedením Leonarda Slatkina. Uslyšíte skladby Hudba pro Prahu 1968 Karla Husy, Rapsodie na Paganiniho téma, op. 43 Sergeje Rachmaninova, českou premiéru skladby Kinah Leonarda Slatkina a Američan v Paříži Georga Gershwina.Spoluúčinkuje klavíristka Olga Kern.

V pátek 26. dubna se v Atriu Žižkov uskuteční narozeninový koncert ke 40. výročí Atria Žižkov. Interprety večera budou klavírista Marek Kozák, klarinetista Igor Františák a violoncellista Michal Kaňka. V rámci večera zazní díla Ludwiga von Beethovenova, Roberta Schumanna a Johannese Brahmse. Celý večer bude orámován četbou německé poezie, která je spjata s uvedenými hudebními autory.

Koncert pro rodiny s dětmi Cestování za štěstím nabídne PKF — Prague Philharmonia v neděli 28. dubna v 10:00 hodin v Dvořákově síni Rudolfina. Diriguje Valentina Shuklina, hrají, zpívají a tančí Vendula Holičková a Daniel Šváb. Na programu koncertu zazní Symfonie č. 3 Eroica Ludwiga van Beethovena, Uherské tance Johannese Brahmse, Rumunské tance Bély Bartóka, Obrázky z výstavy Modesta Petroviče Musorgského, Pohádka Josefa Suka a Špalíček H 214 Bohuslava Martinů.

Koncert k 680. výročí od povýšení arcibiskupství pražského se uskuteční v neděli 28. dubna v 19:00 hodin ve Španělském sále Pražského hradu. Ve skladbách Missa Sanctificationis Sancti Joannis Nepomuceni Antonia Caldary a Te Deum for the Victory at the Battle of Dettingen in D major, HWV 283 Georga Friedricha Händela vystoupí Czech Ensemble Baroque s dirigentem Romanem Válkem, jako sólisté se představí Adam Plachetka, Franko Klisovic, Lenka Cafourková Ďuricová, Ondřej Holub a Jiří Miroslav Procházka.

Brno

V pondělí 22. dubna v 19:00 hodin můžete v Besedním domě navštívit program Íntimo flamenkové tanečnice Alby Herediy za doprovodu zpěvu Sergia Gómeze „El Colorao“ a kytaristy Luise Mariana.

Vídeň klasicistní, Vídeň romantická, 25. ledna 2024, Besední dům, Brno – Christoph Prégardien, Dennis Russell Davies a Filharmonie Brno (foto Jakub Joch)
Vídeň klasicistní, Vídeň romantická, 25. ledna 2024, Besední dům, Brno – Christoph Prégardien, Dennis Russell Davies a Filharmonie Brno (foto Jakub Joch)

V úterý 23. dubna v 19:00 hodin v Křišťálovém sále Staré radnice vystoupí Diversa Quartet s houslistou Martinem Pavlíkem a klavíristou Patrikem Červákem. Zazní Berceuse héroïque pro klavír Clauda Debussyho, IV. smyčcový kvartet, op. 95 Emila Františka Buriana, Zatemněná krajina pro smyčcové kvarteto Miloslava Ištvana, Trois mouvements perpétuels pro klavír Francise Poulenca, Semplice, 2. věta ze Sonáty č. 4 pro klavír Lea Ornsteina a česká premiéra díla The Lark Ascending v instrumentaci pro housle a smyčcové kvinteto Ralphaa Vaughan Williamsea/Martina Gerigka.

V úterý 23. dubna v 19:00 hodin nabídne Hudební fakulta JAMU inscenaci The Plastic Flowers od João MacDowella. V představení, režijně a scénograficky zpracovaném Martinem Bašistou, vystupuje zpěvačka Zuzana Jeřábková za hudebního doprovodu Lindy Coganové.

Ve čtvrtek 25. dubna a v pátek 26. dubna v 19:00 hodin můžete v Besedním domě navštívit koncert Filharmonie Brno pod vedením dirigenta a klavíristy Takeshiho Moriuchiho a mezzosopranistky Markéty Cukrové. Uslyšíte Le tombeau de Couperin (Náhrobek Couperinův) Maurice Ravela, písňový cyklus Frauenliebe und leben (Láska a život ženy), op. 42 v úpravě pro mezzosoprán a komorní orchestr Roberta Schumanna, Eros Piano pro klavír a komorní orchestr Johna Adamse a Symfonii č. 29 A dur KV 201 Wolfganga Amadea Mozarta.

V sobotu 27. dubna od 19:00 hodin se v kostele sv. Janů uskuteční koncert Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka. Ve skladbách Missa Sanctificationis Sancti Joannis Nepomuceni Antonia Caldary a Te Deum for the Victory at the Battle of Dettingen in D major, HWV 283 Georga Friedricha Händela se jako sólisté představí Adam Plachetka, Franco Klisovic, Lenka Cafourková Ďuricová, Ondřej Holub a Jiří Miroslav Procházka.

Ostrava

V pondělí 22. dubna v 19:00 hodin vystoupí v kině Vesmír se svým recitálem klavíristka Alexandra Dovgan, která zahraje Partit VI BWV 830 Johanna Sebastiana Bacha, Sonátu, op. 81 a Les Adieux Ludwiga van Beethovena, Variace na Corelliho téma, op. 42 Sergeje Rachmaninova a Klavírní sonátu č. 2 gis moll, op. 19 Alexandra Skrjabina.

Olomouc

G. Puccini: Turandot – Marie Fajtová (foto Patrik Borecký)

V úterý 23. dubna se v 19:00 hodin ve Slavnostním freskovém sále uskuteční pěvecký večer české sopranistky Marie Fajtové, která nabídne oslnivé koloraturní i lyrické árie stěžejních autorů barokní epochy. Hudebním partnerem jí bude soubor Concerto Aventino pod vedením Jakuba Kydlíčka.

V neděli 28. dubna ve 21:00 hodin můžete v kostele Panny Marie Sněžné navštívit program Obklopen hlasy, kde vás ze všech čtyř stran obklopí skladby renesančních mistrů v interpretaci Societas Incognitorum, Brno vocal quartet, Octopus Vocalis a Ensemble Versus. Diriguje Eduard Tomaštík.

Ostatní regiony Čech

V úterý 23. dubna v 19:00 hodin v Galerii umění Karlovy Vary připomene soubor Musica Florea a klavíristka Petra Matějovská 250. výročí od narození Václava Jana Křtitele Tomáška koncertním programem zaměřeným na jeho klavírní dílo.

V rámci festivalu Pardubické hudební jaro můžete v úterý 23. dubna v 19:00 hodin v Sukově síni Domu hudby v Pardubicích navštívit autorský projekt a kompozice světového jazzu v podání kytaristy a popularizátora jazzové hudby Rudyho Linky.

Ve středu 24. dubna v 19:30 hodin se v plzeňském Domě hudby uskuteční pěvecký koncert barytonisty Daniela Kfelíře za doprovodu pianisty Maxima Averkieva, kteří společně uvedou skladby českých skladatelů.

Plzeňská filharmonie (zdroj Plzeňská filharmonie)
Plzeňská filharmonie (zdroj Plzeňská filharmonie)

Ve čtvrtek 25. dubna v 19:00 hodin vystoupí v Plzni v Měšťanské besedě Plzeňská filharmonie s dirigentem Chuheiem Iwasakim a violoncellistou Petrem Nouzovským. Zazní 4 pochody pro 4 hráče na bicí nástroje Karla Sodomka, Koncert pro violoncello a orchestr Karla Pexidra a Symfonie č. 1 E dur, op. 14 Josefa Suka.

Filharmonie Hradec Králové pořádá ve čtvrtek 25. dubna koncert s názvem Romance česká, při kterém publikum uslyší mírně netradiční, ale pro českou hudbu reprezentativní žánr melodramu. Role recitátora se ujal herec Miroslav Táborský, posluchači uslyší díla Jaromíra Weinbergera, Otakara Ostrčila, Otakara Zicha, Otakara Jeremiáše nebo Zdeňka Fibicha. Diriguje Petr Vronský.

Ve čtvrtek 25. dubna v 19:00 hodin můžete v Sukově síni Domu hudby navštívit program Charlie Chaplin, kdy během jednoho večera Komorní filharmonie Pardubice hudebně doprovodí tři krátkometrážní snímky, kterými se proslavil Charlie Chaplin: Chaplin vystěhovalcem / The Immigrant, Chaplin strážcem veřejného pořádku / Easy StreetaChaplin na kolečkových bruslích / The Rink.Diriguje autor hudby Robert Israel.

Ve čtvrtek 25. dubna v 19:00 hodin vystoupí v Teplicích Krušnohorském divadle Severočeská filharmonie Teplice pod taktovkou Charlese Olivieri-Munroa a klavírista Philipp Scheucher. Uslyšíte Stvoření Prométhea, op. 43 Ludwiga van Beethovena a Symfonie č. 2 Věk úzkosti Leonarda Bernsteina.

Program Hudba jménem Antonín nabídne festival Pardubické hudební jaro v pátek 26. dubna v 19:00 hodin v Gočárově galerii v Pardubicích. Ivo Kahánek, Daniel Matejča a Adam Znamirovský mapují cestu klavírů značky Petrof světem.

V neděli 26. dubna vystoupí Severočeská filharmonie Teplice pod vedením Norberta Baxy v Benešově s koncertním programem k Roku české hudby. Zazní díla Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a Josefa Suka. Spoluúčinkují Nikola Uramová (soprán) a Richard Samek (tenor).

V pátek 26. dubna se v 19:00 hodin v Divadle F. X. Šaldy v Liberci uskuteční premiéra inscenace opery Hubička Bedřicha Smetany. Hudebního nastudování se ujal Zbyněk Müller, režie Michael Tarant. Osazení premiéry bude upřesněno.

V sobotu 27. dubna v 19:00 hodin nabídne premiéru inscenace opery Hubička Bedřicha Smetany Divadlo J. K. Tyla v Plzni. O hudební nastudování se postaral Jiří Petrdlík, o režii Magdalena Švecová. Obsazení premiéry bude upřesněno.

V sobotu 27. dubna v 19:00 hodin nabídnou Stamicovy slavnosti v Havlíčkovo Brodě v sále ZUŠ koncert houslisty Milana Al-Ashhaba a klavíristy Adama Skoumala. Uslyšíte skladby Ludwiga van Beethovena, Clauda Debussyho a Maurice Ravela.

V rámci projektu Muzikantská naděje Plzeňské filharmonie se tento týden uskuteční koncert v neděli 28. dubna v 17:00 hodin v Lidovém domu v Blovicích. Projekt je určen nadaným dětem ze základních uměleckých škol Plzně a Plzeňského kraje a studentům plzeňské konzervatoře. Uměleckým garantem projektu je šéfdirigent Plzeňské filharmonie Chuhei Iwasaki.

V neděli 28. dubna v 19:00 hodin v Měšťanské besedě v Plzni se uskuteční program Gabriela Beňačková aneb Mařenka, Rusalka a Jenůfa se loučí, kde se operní pěvkyně Gabriela Beňačková rozloučí se svou kariérou operní pěvkyně rolemi, které ji provázaly od počátku kariéry. Zazní opery Prodaná nevěsta, Rusalka, Její pastorkyně a česká písňová tvorba Leoše Janáčka, Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka. Spoluúčinkují tenorista Jakub Pustina a klavírista Jiří Hrubý.

Ostatní regiony Moravy a Slezska

V pátek 26. dubna v 18:00 hodin v Beskydském divadle v Novém Jičíně vystoupí Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Finneganem Downie-Dearem a sopranistkou Olivií Warburton.+ Zazní předehra k opeře Figarova svatba, Misera dove son!… Ah non son io che parlo K.369, Chi sà, chi sà qual sia K.582 Wolfganga Amadea Mozarta a Symfonie č. 4 Gustava Mahlera.

Ve Slezském divadle Opava můžete v neděli 28. dubna v 19:00 hodin navštívit premiéru inscenace opery Káťa Kabanová Leoše Janáčka. Dílo hudebně nastudoval Marek Prášil, režíruje Jana Andělová Pletichová. Obsazení premiéry bude upřesněno.

Češi v zahraničí

Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Joelem Hánou vystupuje od 25. dubna do 4. května v Rijádu v opeře Zarqa Al Yamama (Dívka s modrýma očima) Lea Bradshawa a Saleh Zamanan.

Adventní koncert – Pražský filharmonický sbor (foto Petra Hajská)
Adventní koncert – Pražský filharmonický sbor (foto Petra Hajská)

V pátek 26. dubna a 27. dubna vystoupí Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka v hamburské Elbphilharmonie společně s NDR Elbphilharmonie Orchester, dirigentem Alanem Gilbertem a barytonistou Thomasem Hampsonem. Zazní Mír na zemi pro smíšený sbor a cappella, op. 13 Arnolda Schönberga, Four Walt Whitman Songs Kurta Weilla a Symfonie č. 4 Charlese Ivese.

Slovensko

Ve čtvrtek 25. dubna v 19:00 hodin vystoupí v Domě umění Fatra v Žilině Janáčkova filharmonie Ostrava s dirigentem Finneganem Downie-Dearem a sopranistkou Olivií Warburton. Zazní předehra k opeře Figarova svatba, Misera dove son!… Ah non son io che parlo K.369, Chi sà, chi sà qual sia K.582 Wolfganga Amadea Mozarta a Symfonie č. 4 Gustava Mahlera.

Ve čtvrtek 25. dubna vystoupí v Domě umění v Košicích v 19:00 hodin Státní filharmonie Košice pod taktovkou dirigenta Christiana Ølanda, studenti konzervatoře a vítězka soutěže Flautiáda. Uslyšíte Koncert pro klavír a orchestr D dur Hob. XVIII/11 – 1. část: Vivace Josepha Haydna, Concertino da Camera pro altsaxofon a orchestr – 1. část: Allegro con moto Jacquese Iberta, Koncert pro dva klarinety a orchestr Es dur, op. 35 – 1. část: Allegro Františka Vincence Kramáře, Fantaisie brillante sur Carmen Françoise Bornea a Symfonii č. 6 F dur Pastorální, op. 68 Ludwig van Beethovena.

Ve čtvrtek 25. dubna v 19:00 hodin vystoupí v Koncertní síni SF Slovenská filharmonie s dirigentem Jiřím Habartem a fagotistkou Sophie Dervaux. Uslyšíte Předehru B dur, op. 101 a Koncert pro fagot a orchestr F dur Johanna Nepomuka Hummela a Symfonii č. 2 e mol, op. 27 Sergeje Rachmaninova. 

Streamy a televizní přenosy

V pondělí 22. dubna ve 22:15 hodin odvysílá ČT art další díl série Super diva, tentokrát s podtitulem Tristan a Isolda, kde se nad osudovou láskou bájných hrdinů, kteří se stali hříčkou milostného nápoje, zamýšlí společně s dánským režisérem Kasperem Holtenem operní diva Catarina Molderová.

V pondělí 22. dubna v 21:50 hodin ve vysílání TV Noe+ a v úterý 23. dubna 7:40 hodin ve vysílání TV Noe uvidíte záznam koncertu Václava Hudečka a jeho hostů z kostela Zvěstování Panny Marie v Šumperku, kde zazněla díla Františka Bendy, Antonia Vivaldiho, Franze Josepha Haydna a Marie Theresie von Paradise.

V českých a slovenských kinech můžete od 24. dubna do 7. května navštívit promítání opery Madam Butterfly Giacoma Pucciniho v inscenaci Royal Opera House. Opera je uváděna v revivalu inscenace režisérského dua Moshe Leiser a Patrice Caurier, diriguje Kevin John Edusei, účinkují Asmik Grigorian, Joshua Guerrero, Lauri Vasar a Hongni Wu.

V pátek 26. dubna v 19:00 hodin nabídne server OperaVision stream opery Ariadna na Naxu Richarda Strausse v inscenaci Garsington Opera. V hudebním nastudování Marka Wiggleswortha a v režii Bruna Ravelly vystoupí Natalya Romaniw, Young Woo Kim, Jennifer France, Polly Leech, William Dazeley, John Graham-Hall, Marcus Farnsworth, Innocent Masuku, Ossian Huskinson, Richard Pinkstone, Claire Lees, Siân Griffiths, Harriet Eyley, Walter van Dyk, Daniel Vening, Zahid Siddiqui a Jonathan Eyers.

V sobotu 27. dubna ve 20:15 hodin nabídne ČT art divákům dokument o tenoristovi Lucianu Pavarottim.

V neděli 28. dubna v 11:30 hodin můžete na webových stránkách Vídeňské státní opery zhlédnout živý přenos Matiné pro sezónu 2024/2025, kde Bogdan Roščić představí sezonu 2024/25. Účinkují Asher Fisch, Xabier Anduaga, Federica Lombardi, Anna Netrebko, Georg Nigl, Ludovic Tézier, Sonya Yoncheva, Slávka Zámečníková, Georg Zeppenfeld, Hyo-Jung Kang a Marcos Menha.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments